[...] ich wartość odżywcza została sprowadzona do „czystych" węglowodanów - cukrów prostych. Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku [...]
Przyrost masy mięśniowej - to zasadniczy cel, jaki stawa przed sobą większość osób uprawiających kulturystykę. Są jednak i tacy, dla których ćwiczenia siłowe to jedynie dodatkowa forma rekreacji, mająca nadać ciału szczupłość, jędrność, sprężystość i ogólne wzmocnieni. Nic więc dziwnego, że największym zwolennikiem kulturystyki rekreacyjnej są [...]
[...] zapachu, tak by widok jedzenia stal się nie do zniesienia. Jednocześnie wzmaga wydzielanie różnych substancji, między innymi - Neuropeptydu Y (NPY), który pobudza apetyt na cukry, pomaga powracać komórkom tłuszczowych do normalnych rozmiarów i zmniejsza spalanie kalorii w tkance tłuszczowej brunatnej. Pojawiająca się na skutek przegłodzenia [...]
[...] wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczają natychmiastowej energii oraz uzupełniają straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast [...]
Przyrost masy mięśniowej - to zasadniczy cel, jaki stawa przed sobą większość osób uprawiających kulturystykę. Są jednak i tacy, dla których ćwiczenia siłowe to jedynie dodatkowa forma rekreacji, mająca nadać ciału szczupłość, jędrność, sprężystość i ogólne wzmocnieni. Nic więc dziwnego, że największym zwolennikiem kulturystyki rekreacyjnej są [...]
Piękna sylwetka - to zasadniczy cel, jaki stawa przed sobą większość osób uprawiających fitness i kulturystykę. Są jednak i tacy, dla których ćwiczenia siłowe to jedynie dodatkowa forma rekreacji, mająca nadać ciału szczupłość, jędrność, sprężystość i ogólne wzmocnieni. Nic więc dziwnego, że największym zwolennikiem kulturystyki rekreacyjnej są [...]
Cukry to związki zbudowane z C, H, i O. Dzielimy je na proste (monosacharydy) i złożone, do których zaliczamy dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Monosacharydy to cukry mające 3-7 atomów węgla w cząsteczce. Z punktu widzenia odżywiania najważniejsze są cukry 6-ciowęglowe - glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza. Disacharydy [...]
[...] metoda do wykrywania wszelkich substancji w przemyśle farmaceutycznym czy chemicznym. Naukowcy zgłaszają coraz to nowe widma takich substancji chemicznych jak: aminokwasy, cukry, białka nukleotydy czy cząsteczki DNA. Pracuje się nad aplikacjami przemysłowymi. Powstała pierwsza praca naukowa nad wykorzystaniem tej metody do analizy aminokwasów w [...]
[...] syntezy białek mięśniowych, oraz wzmagają wydzielanie insuliny która nasila napływ aminokwasów do mięsni. Spożywając odżywkę w-b uzupełniasz nie tylko białko, ale także cukry niezbędne na potrzeby syntezy glikogenu mięśniowego Dobrym rozwiązaniem może być także spożycie odpowiedniej ilości aminokwasów, popijając je sokiem owocowym ( [...]
[...] ich jest raczej ograniczone. I sprowadza się do niskointensywnych wysiłków fizycznych (aeroby)lub odpoczynku. Podczas wysokointensywnych wysilkow spalane sa glownie cukry na drodze glikolizy beztlenowej. Oczywiście możemy zastosowac inny model żywienia w fazie redukcji tj. ketoze. Taka dieta jak większość pewnie już wie sklada się [...]
[...] czekoladzie, ciastach, ryżu i innych; dlatego patrz na skład produktów). Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Szczególnie niebezpieczne są węglowodany proste inaczej cukry (różne słodkie dania jak ciasteczka, lody, słodycze, owoce) gdyż nad wyraz szybko są przyswajane i często tym samym ich nadwyżka prowadzi do otyłości. Bezpieczniejsze [...]
[...] napić się wódki. Nie ma sensu, by organizm z tłuszczu robił tłuszcz. Otyłość, jak i wiele innych chorób, powstaje dopiero, gdy zjadamy mieszankę tłuszczy i węglowodanów (cukry, mąki, produkty roślinne), a wtedy organizm produkuje tłuszcz i cholesterol z węglowodanów. Najpierw organizm spala tłuszcz jako najlepsze paliwo, a potem przerabia [...]
· PODNOSI POZIOM ENERGII MENTALNEJ ORAZ KOMÓRKOWEJ · MOCNO ZWIĘKSZA WASKULARYZACJĘ OBWODOWYCH NACZYŃ KRWIONOŚNYCH · STYMULUJE ANABOLIZM POPRZEZ MAKSYMALIZACJĘ ZWROTNEJ RETENCJI AZOTU · DZIAŁA ANTYKATABOLICZNIE DLA ZMĘCZONYCH TRENINGIEM MIEŚNI · DRASTYCZNIE ZWIĘKSZA WYTRZYMAŁOŚĆ · UŁTWIA GENEROWANIE WIĘKSZEJ MOCY ORAZ SIŁY EKSPLOZYWANEJ [...]
[...] napić się wódki. Nie ma sensu, by organizm z tłuszczu robił tłuszcz. Otyłość, jak i wiele innych chorób, powstaje dopiero, gdy zjadamy mieszankę tłuszczy i węglowodanów (cukry, mąki, produkty roślinne), a wtedy organizm produkuje tłuszcz i cholesterol z węglowodanów. Najpierw organizm spala tłuszcz jako najlepsze paliwo, a potem przerabia [...]
[...] obie części białkowa i niebiałkowa są trwale połączone ze sobą. Takie cząsteczki niebiałkowe nazywamy grupami prostetycznymi. Mocno wbudowanymi grupami prostetycznymi są cukry, reszty kwasu fosforowego, nukleotydy, związki metaloporfirynowe (układ żelazoporfirynowy w katalazie i peroksydazie) -enzymy będące białkami złożonymi, których [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] antagonistycznie do cukru... Niestety uwalniana jest jej zbyt duża ilość i poziom cukru spada poniżej poziomu w którym się znajdował przed zjedzeniem posiłku bogatego w cukry. Odczuwamy to jako głód, zmęczenie i brak chęci do czegokolwiek... jak sobie z tym poradzić? Musimy jeść produkty o niskim Indeksie Glikemicznym. Indeks Glikemiczny - [...]
[...] Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność bogatą w białko, zanim weźmiemy do ust kęs żywności bogatej w węglowodany - czyli cukry. W białku zwierzęcym i roślinnym znajduje się mnóstwo L-tyrozyny, natomiast niewielkie ilości L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan potrzebuje węglowodanów aby dostać się [...]
[...] wyrownac sobie straty zuzyte na podstawowe funkcje zyciowe oraz na trening dopiero w nastepnej kolejnosci bedzie budowal miesnie. Wyrozniamy weglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz zlozone. Te pierwsze dostarczaja natychmiastowej energii oraz uzupelniaja straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast [...]
[...] A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych ponieważ ich energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak [...]
[...] Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność bogatą w białko, zanim weźmiemy do ust kęs żywności bogatej w węglowodany - czyli cukry. W białku zwierzęcym i roślinnym znajduje się mnóstwo L-tyrozyny, natomiast niewielkie ilości L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan potrzebuje węglowodanów aby dostać się [...]